Uztura problēmas

Uztura problēmas

Sārmaini, skābi un ļoti skābi pārtikas produkti

  • Ieteicams, lai no tiem produktiem, ko mēs apēdam, 80% būtu sārmaini un 20% skābi.
  • Nedaudz sārmains organisms labāk pretojas saaukstēšanās slimībām un hiperēmijai.
  • Ieteicams lietot uzturā putraimus, jo tajos vēl saglabājas dīgļi, kā arī daudz zaļumu, svaigu dārzeņu un augļu. Ieteicami arī žāvēti augļi. Visvairāk fosfora un dzelzs, turklāt tādā proporcijā, kas veicina labāku uzsūkšanos, ir mandelēs, kas papildus tam ir bagātas arī ar magniju. Trīs mandeļrieksti dienā – labs profilakses līdzeklis pret vēzi. Ieteicams ēst arī daudz zaļo salātu, jo tas ir efektīvs asins attīrīšanas līdzeklis.
  • Labi ir ēst daudz zaļumu un dārzeņu, kas aug virs zemes. Trīs reizes labāk nekā dārzeņus, kas aug zem zemes.
  • Jālieto arī vismaz viens lapu dārzenis uz katru nelapu dārzeni. Tomāti ikdienas lietošanai ir ļoti derīgi, jo satur vairāk vitamīnu nekā jebkurš cits dārzenis ar nosacījumu, ka tie nobrieduši zaros. Tai pat laikā tie var būt kaitīgi, ja tos nolasa zaļus un tie nobriest pēc tam, kad tie nolasīti. Bieži vien tos labāk konservēt, lai tie zaudētu lielāko daļu no savas toksicitātes.
  • Olīveļļa nelielos daudzumos ir ļoti derīga gremošanas sistēmai.
  • Karbohidrātus kopā ar gaļu vai olbaltumvielām ieteicams lietot nelielā daudzumā tādēļ, lai izvairītos no glikozilācijas (brīvo radikāļu rašanās).
  • Nav ieteicams ēdienu gatavot alumīnija traukos.

 

Sārmainie pārtikas produkti

Puķkāposts

Kartupelis

Zaļie loki

Sīpols

Rozmarīns

Ananāss

Salvija

Vīnogas

Banāns

Vīģe

Prosas putraimi

Gurķis

Pētersīlis

Selerija

Svaigi tomāti

Pienene

Spināts

Ķirši

Avene

Āboli

Saldais ķirsis

Soja

Brokoļi

Rutks

Krešu salāti

Ķiploks

Lucerna

Vājpiens

Timiāns

Mellenes

Arbūzs

Nogatavojies citrons

Kazas piens

Burkāns

Kāposts

Artišoks

Majorāns

Žāvēti augļi

Pipars

Persiks

Zaļā tēja

Melone

Biete

Nepasterizēts govs piens

Skābie pārtikas produkti

Vistas gaļa

Tuncis

Truša gaļa

Kukurūza

Rafinēta augu eļļa

Baltais cukurs

Tītara gaļa

Sardīnes

Olas baltums

Etiķis

Kafija

Pasterizēts piens

Heks

Makrele

Siers

Baltie rīsi

Kivi

Pasterizēts jogurts

Lasis

Brieža gaļa

Sparģelis

Baltie milti

Sviests

Lēcas

Ļoti skābi pārtikas produkti

Kolas veida dzērieni

Desas

Jēra gaļa

Margarīns

Cūkgaļa

Liellopu gaļa

Alkoholiskie dzērieni

Ļoti skābi pārtikas produkti nav īpaši ieteicami, bet pie speciālām diētām – nav atļauti.

C vitamīnu satur daudzi dārzeņi, īpaši tādi kā Briseles kāposts, kas satur arī daudzus citus antioksidantus, kas spēj samazināt DNS oksidatīvos bojājumus.

Kāposts – lielisks profilakses līdzeklis pret vēzi. Šis dārzenis ir bagāts ar flavonīdiem, karotīniem, hlorofilu, indoliem, glikozinolātiem, monoterpenēm un organiskajiem sēra savienojumiem, kas novērš audzēju šūnu attīstību.

Ar cilvēka šūnām, ko sabojājis krūts vēzis, pierādīts, ka brokoļos atrodamie elementi, ko sauc par indoliem, kuņģī pārvēršas par diindolilmetānu (DIM). DIM spēj bloķēt vēža šūnu dalīšanos un reproducēšanos un veicina to bojāeju.

DIM veidojas arī citu dārzeņu sagremošanas gadījumā – tādu kā Briseles kāposti, puķkāposti un parastais kāposts – kas bagātīgi satur indola-3-karbinolu, kas organismā gremošanas procesā arī pārvēršas par DIM.

Prostatas vēža gadījumā galvenais mehānisms, ar kuru iedarbojas DIM, ir androgēnu nomākšana.

Indols-3-karbinols (I3C) – spēcīgs antioksidants, ko satur krustziežu dārzeņu sieniņu šūnas – tādu kā brokoļi, puķkāposti, Briseles kāposti un parastie kāposti.

Šis antioksidants ir derīgs arī estrogēnu metabolismam un, īpaši, lai pasargātu piena dziedzeru un bojātu dzimumorgānu šūnas. Komponenti, kas pasargā no oksidējošiem bojājumiem, ir – indoli, kas satur I3C un kas spēj aktivizēt noteiktus receptorus, kas saistīti ar cilvēka ķermeņa šūnu aizsardzību.

Klīniskie un pirmsklīniskie pētījumi parāda, ka indols-3-karbinols ir galvenais elements jebkuros savienojumos, ko satur krustziežu dzimtas dārzeņi, un tam piemīt pretvēža un pretaudzēju īpašības: [Young S. Kim/Journal of Nutritional Biochemistry, 65-73, 16, 2006].

Antioksidantus saturoši augļi un dārzeņi

Avokado, kazenes, meža zemenes, dārza zemenes, mellenes, avenes, brokoļi, kāposti, puķkāposti, Briseles kāposti, galviņkāposti, burkāni, citrusaugļi, vīnogas. 


Back to the list


Kā ar mums sazināties?
    REVDI PM SIA
tālrunis:
e-pasts:
adrese:
Reģ.N 40003423314
+371 67556696
info@revdi.lv
Katoļu 35, Rīga, LV1003
----0