Uztura problēmas
Sārmaini, skābi un ļoti skābi pārtikas produkti
-
Ieteicams, lai no tiem produktiem, ko mēs apēdam, 80% būtu sārmaini un 20% skābi.
-
Nedaudz sārmains organisms labāk pretojas saaukstēšanās slimībām un hiperēmijai.
-
Ieteicams lietot uzturā putraimus, jo tajos vēl saglabājas dīgļi, kā arī daudz zaļumu, svaigu dārzeņu un augļu. Ieteicami arī žāvēti augļi. Visvairāk fosfora un dzelzs, turklāt tādā proporcijā, kas veicina labāku uzsūkšanos, ir mandelēs, kas papildus tam ir bagātas arī ar magniju. Trīs mandeļrieksti dienā – labs profilakses līdzeklis pret vēzi. Ieteicams ēst arī daudz zaļo salātu, jo tas ir efektīvs asins attīrīšanas līdzeklis.
-
Labi ir ēst daudz zaļumu un dārzeņu, kas aug virs zemes. Trīs reizes labāk nekā dārzeņus, kas aug zem zemes.
-
Jālieto arī vismaz viens lapu dārzenis uz katru nelapu dārzeni. Tomāti ikdienas lietošanai ir ļoti derīgi, jo satur vairāk vitamīnu nekā jebkurš cits dārzenis ar nosacījumu, ka tie nobrieduši zaros. Tai pat laikā tie var būt kaitīgi, ja tos nolasa zaļus un tie nobriest pēc tam, kad tie nolasīti. Bieži vien tos labāk konservēt, lai tie zaudētu lielāko daļu no savas toksicitātes.
-
Olīveļļa nelielos daudzumos ir ļoti derīga gremošanas sistēmai.
-
Karbohidrātus kopā ar gaļu vai olbaltumvielām ieteicams lietot nelielā daudzumā tādēļ, lai izvairītos no glikozilācijas (brīvo radikāļu rašanās).
-
Nav ieteicams ēdienu gatavot alumīnija traukos.
Sārmainie pārtikas produkti |
Puķkāposts
Kartupelis
Zaļie loki
Sīpols
Rozmarīns
Ananāss
Salvija
Vīnogas
Banāns
Vīģe
Prosas putraimi |
Gurķis
Pētersīlis
Selerija
Svaigi tomāti
Pienene
Spināts
Ķirši
Avene
Āboli
Saldais ķirsis
Soja |
Brokoļi
Rutks
Krešu salāti
Ķiploks
Lucerna
Vājpiens
Timiāns
Mellenes
Arbūzs
Nogatavojies citrons
Kazas piens |
Burkāns
Kāposts
Artišoks
Majorāns
Žāvēti augļi
Pipars
Persiks
Zaļā tēja
Melone
Biete
Nepasterizēts govs piens |
Skābie pārtikas produkti |
Vistas gaļa
Tuncis
Truša gaļa
Kukurūza
Rafinēta augu eļļa
Baltais cukurs |
Tītara gaļa
Sardīnes
Olas baltums
Etiķis
Kafija
Pasterizēts piens |
Heks
Makrele
Siers
Baltie rīsi
Kivi
Pasterizēts jogurts |
Lasis
Brieža gaļa
Sparģelis
Baltie milti
Sviests
Lēcas |
Ļoti skābi pārtikas produkti |
Kolas veida dzērieni
Desas |
Jēra gaļa
Margarīns |
Cūkgaļa
Liellopu gaļa |
Alkoholiskie dzērieni |
Ļoti skābi pārtikas produkti nav īpaši ieteicami, bet pie speciālām diētām – nav atļauti.
C vitamīnu satur daudzi dārzeņi, īpaši tādi kā Briseles kāposts, kas satur arī daudzus citus antioksidantus, kas spēj samazināt DNS oksidatīvos bojājumus.
Kāposts – lielisks profilakses līdzeklis pret vēzi. Šis dārzenis ir bagāts ar flavonīdiem, karotīniem, hlorofilu, indoliem, glikozinolātiem, monoterpenēm un organiskajiem sēra savienojumiem, kas novērš audzēju šūnu attīstību.
Ar cilvēka šūnām, ko sabojājis krūts vēzis, pierādīts, ka brokoļos atrodamie elementi, ko sauc par indoliem, kuņģī pārvēršas par diindolilmetānu (DIM). DIM spēj bloķēt vēža šūnu dalīšanos un reproducēšanos un veicina to bojāeju.
DIM veidojas arī citu dārzeņu sagremošanas gadījumā – tādu kā Briseles kāposti, puķkāposti un parastais kāposts – kas bagātīgi satur indola-3-karbinolu, kas organismā gremošanas procesā arī pārvēršas par DIM.
Prostatas vēža gadījumā galvenais mehānisms, ar kuru iedarbojas DIM, ir androgēnu nomākšana.
Indols-3-karbinols (I3C) – spēcīgs antioksidants, ko satur krustziežu dārzeņu sieniņu šūnas – tādu kā brokoļi, puķkāposti, Briseles kāposti un parastie kāposti.
Šis antioksidants ir derīgs arī estrogēnu metabolismam un, īpaši, lai pasargātu piena dziedzeru un bojātu dzimumorgānu šūnas. Komponenti, kas pasargā no oksidējošiem bojājumiem, ir – indoli, kas satur I3C un kas spēj aktivizēt noteiktus receptorus, kas saistīti ar cilvēka ķermeņa šūnu aizsardzību.
Klīniskie un pirmsklīniskie pētījumi parāda, ka indols-3-karbinols ir galvenais elements jebkuros savienojumos, ko satur krustziežu dzimtas dārzeņi, un tam piemīt pretvēža un pretaudzēju īpašības: [Young S. Kim/Journal of Nutritional Biochemistry, 65-73, 16, 2006].
Antioksidantus saturoši augļi un dārzeņi
Avokado, kazenes, meža zemenes, dārza zemenes, mellenes, avenes, brokoļi, kāposti, puķkāposti, Briseles kāposti, galviņkāposti, burkāni, citrusaugļi, vīnogas. |