Metaboliskie antioksidanti
METABOLISKIE ANTIOKSIDANTI
LIPOĪDSKĀBE
Apraksts
Lipoīdskābe – amfotērais metaboliskais antioksidants, kas spēj samazināt to kaitīgo ietekmi uz olbaltumvielām, kāda ir paaugstinātam cukura līmenim asinīs. Pateicoties savām hipoglikēmiskajām un antioksidanta īpašībām, lipoīdskābe pasargā no brīvo radikāļu iedarbības, novēršot bojājumus, ko radījuši funkcionālie enzīmi. Rezultāts – aizsargātas šūnas un visa organisma aizsardzība kopumā.
Lipoīdskābe paildzina E un C vitamīna iedarbību un aizsargā beta-karotīnu.
Absorbē toksiskos metālus un nomāc hidroksilradikāli, skābekli un hipohlorskābi.
Sava mazā molekulārā svara un amfotērā veida dēļ lipoīdskābe spēj šķērsot hematoencefalītisko barjeru.
Daudzi eksperimenti apstiprina teoriju un nozīmi, kāda ir brīvajiem radikāļiem izpausmēs, kas saistītas ar novecošanās procesu.
Lipoīdskābe pieskaitāma pie šūnu antioksidantiem, pie kuriem pieder arī glutations un C un E vitamīns un kas efektīvi palīdz aizsargāt šūnu no jebkuriem brīvajiem radikāļiem, kas spēj šķērsot hematoencefalītisko barjeru.
Tā kalpo kā aģents, kas pārnes elektronus no viena savienojuma uz citu un kas spēj reģenerēt šūnu antioksidantus oksidētā formā.
Taukos šķīstošie antioksidanti var pasargāt no zema blīvuma holesterīna, kas oksidējoties rada nogulumus asinsvados. Lipoīdskābe spēj novērst LDL-holesterīna oksidēšanos un tādējādi arī asinsvadu nosprostošanos.
Tādu vīrusa infekciju gadījumā kā HIV imūnsistēmas galvenās šūnas vai „CD šūnas” zaudē savu spēju izstrādāt un transformēt glutationu. Tā kā glutations ir viens no svarīgākajiem antioksidantiem, imunitātes šūnas pakļautas oksidatīvam stresam un tieši tad rodas imūnsistēmas traucējumi, kas palielina vīrusu slodzi. Tādēļ nepieciešams uzturēt augstu glutationa līmeni šūnās, ja mēs vēlamies izvairīties no imūnsistēmas bojājumiem.
Tā kā lipoīdskābe ir metabolisks antioksidants ar spēcīgu iespiešanās spēju, kas spēj nodrošināt glutationa plazmas ražošanu, tad tā var nodrošināt to, lai imūnsistēmas galvenās šūnas izvairītos no sabrukšanas un to skaits palielinātos.
Derīgās īpašības
Lipoīdskābe par 40% samazina arī oksidēto glutationu un holesterīnu.
Novērš diabētisko kardiopātiju un retinopātiju.
Lietojot no 40 līdz 450 mg dienā, lipoīdskābe pasargā aknas un novērš kataraktas veidošanos.
Tāpat lipoīdskābe nodrošina aizsardzību pret vēzi, Alheimera slimību un AIDU.
Lipoīdskābi saturoši pārtikas produkti
Gaļa (izņemot teļa gaļu un mājputnu gaļu) un raugs.
GLUTATIONS
Apraksts
Glutations ir svarīgākais endogēnais antioksidants. Reducētā glutationa daudzuma samazināšanās un oksidētā glutationa daudzuma palielināšanās ir tieši saistīta ar novecošanās procesu, jo glutationa redoks līdzsvaram ir tendence līdz ar vecumu oksidēties. Glutationa oksidēšanās korelē ar mitohondriālo DNS.
Glutationa līmeņa pazemināšanās ir saistīta ar apoptozi, un glutationa daudzuma palielināšanās pazemina vai palēnina šūnu bojāeju.
No visa augstāk minētā izriet, ka, nozīmējot šo šūnu antioksidantu vai tā prekursorus, iespējams panākt ar novecošanās un šūnu bojāejas procesiem saistītu šūnu darbības traucējumu novēršanu.
Derīgās īpašības
Pasargā no kataraktas, tīklenes novājināšanās, vēža, sirds saslimšanām, artrīta, diabēta, kā arī no rentgena starojuma un ķīmijterapijas nelabvēlīgās iedarbības.
Stimulē imūnsistēmu.
Pazemina holesterīna līmeni.
Aizsargā sarkanos asins ķermenīšus, gremošanas traktu, kā arī pasargā no tabakas oksidējošās iedarbības.
Samazina embolijas izraisītus smadzeņu darbības traucējumus, kā arī sirdsdarbības traucējumus, ko izraisījusi sirdslēkme.
Uzlabo atlētu rezultātus.
Nodrošina aknu, šūnu un limfātiskās sistēmas detoksikāciju.
Uzrāda antiproliferatīvu iedarbību audzēju augšanas procesā.
Aizkavē novecošanās procesu.
Glutationu saturoši pārtikas produkti
Sparģeļi, avokado un valrieksti ir tie pārtikas produkti, kuri ir īpaši bagāti ar glutationu.
KOENZĪMS Q10
Apraksts
Koenzīmam Q10 piemīt augsta antioksidanta spēja lipīdu peroksidācijas nomākšanas dēļ.
Reducē pārmērīgi aktīvās molekulas, tiklīdz tās rodas.
Šķeļ toksiskās molekulas, padarot tās nekaitīgas.
Stimulē imūnsistēmu un novērš radušās novirzes.
Veicina imūnglobulīna G (IgG) palielināšanos.
Paaugstina organisma dzīvības enerģiju.
Koenzīms Q10 ir dziļi iesaistīts karbohidrātu metabolisma procesā, tādējādi sekmējot diabēta kontroli.
Tiek panākts tāds svara samazinājums, kas pārsniedz to, kas iegūstams ar ierobežotu uzturu.
Pastāv cieša saikne starp koenzīmu Q10 un normālu kalcija metabolismu.
Ir ļoti efektīvs, ārstējot periodontītu. Paildzina dzīvi zobiem.
Nepieciešamā lietošanas deva 30 mg (pa 10 mg 3 reizes dienā).
Koenzīmu Q10 saturošie pārtikas produkti
Zivis, gaļa (izņemot teļa gaļu un mājputnu gaļu), brokoļi, olas, spināti, arahiss un ķidas.
Uz lapas sākumu